субота, 29. мај 2010.

STAVOVI UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA BEBAN

Smatramo da je u opštem društvenom interesu neophodno definisati koncept odgovornog vlasništva kao obavezu svakog pravnog ili fizičkog lica od čije brige zavisi opstanak životinje (vlasnik, staratelj, odgajivač). Odgovorno vlasništvo podrazumeva:

· Obezbeđivanje životnih uslova u kojima životinja ostvaruje svoje pravo na pet sloboda.

· Smanjenje rizika da životinja povredi ili prenese zaraznu bolest na vlasnika, druge ljude i druge životinje u okolini.

· Smanjenje rizika od zagađivanja i drugih oblika uništavanja životne sredine.

· Smanjenje rizika od lutanja i gubljenja životinje, čime bi bio prekinut odnos odgovornog vlasništva, što bi dovelo u pitanje ostvarivanje pet sloboda i stvorilo rizik od povređivanja i širenja zaraznih bolesti. Insistiramo na obaveznom uspostavljanju sistema registracije i identifikacije životinja, što je mera obezbedjivanja od gubljenja.

· Humanu eutanaziju životinje kojoj su usled starosti počele da otkazuju osnovne životne funkcije, ili koja je neizlečivo bolesna ili povređena, tako da njen oporavak nije moguć, a njen dalji život bi bio izvor stalnog bola i patnje.

Zlostavljanje životinja je svako postupanje ili nepostupanje, svesno ili iz nehata, koje narušava njenu fizičku, psihičku i genotipsku celovitost.

Zlostavljanje životinja se ispoljava kroz:

· Nemar u odnosu na vitalne potrebe životinja, kao što su - potrebe za hranom, vodom, skloništem, prostorom za odmor, defeciranje i uriniranje

· Fizičko zlostavljanje, kao što su batinanje, šutiranje, bičevanje, gonjenje, prisiljavanje na prekomeran rad, vuču ili trening, koji prevazilaze kondicionu izdržljivost životinje, neodgovarajući načini hvatanja, obuzdavanja i smirivanja životinje, kao i neodgovarajući načini nošenja ili transporta životinje

· Psihičko zlostavljanje kao što su onemogućavanje ili lišavanje životinje da zadovolji svoje osnovne etološke potrebe, sprečavanje životinje da iskoristi prostor za odmor i zaklon, razjarivanje životinje od strane čoveka primenom fizičke sile, drugih životinja ili nadražaja nesvojstvenih životinji koji prouzrokuju strah, patnju i osećaj nesigurnosti, lišavanje životinje da uspostavi socijalnu vezu sa životinjama iste i/ili različite vrste, i svi drugi oblici nanošenja životinji bola, patnje, straha, nesigurnosti, fizičkih povreda ili prouzrokovanja smrti

Životinjama čiji opstanak zavisi od čoveka, kao što su domaće, ogledne, ljubimci i divlje životinje u zarobljeništvu, moraju biti zagarantovani uslovi života specifični za njihovu vrstu.

Mora im biti zagarantovano PET SLOBODA!!!

1. Sloboda od gladi i žeđi, omogućavanjem stalnog pristupa dovoljnim količinama kvalitetne hrane i vode, koja održava zdravstveni status i vitalnost životinje.

2. Sloboda od fizičke, termalne i psihičke neudobnosti, obezbeđenjem prostranog smeštajnog ambijenta u kojem životinja može da zauzima prirodne stavove i položaje tela, da ispolji priprodne hodove, da se samoočisti, da se okrene oko svoje uzdužne ose u stojećem i ležećem položaju i da se protegne; obezbeđenjem odgovarajućih mikroklimatskih uslova, skloništa od vremenskih nepogoda i predatora.

3. Sloboda od bola, povreda i bolesti - omogućavanjem kvalitetne veterinarske nege (preventivne mere, brza dijagnoza i tretman).

4. Sloboda od straha, stresa i patnje, gajenjem životinje u uslovima koji joj pružaju osećaj sigurnosti i udobnosti.

5. Sloboda da ispoljava normalne oblike ponašanja karakteristične za vrstu.

Ukoliko se ovi uslovi ne mogu obezbediti životinji, smatramo da se onda ona ne sme ni gajiti, a razlozi zbog kojih se životinje iskorišćavaju moraju se stalno preispitivati.

Нема коментара:

Постави коментар

Основни подаци о мени

UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA ''BEBAN'', BOR - ČLAN OIPA Ul. Moše Pijade bb, Bor telefon: 060-575-55-55, e-mail: beban.bor@gmail.com